lauantai 10. maaliskuuta 2012

Kännykkäkukkaro ja kukkaronkehykset


Kukkaron kehyksen kiinnittäminen: Jokin ulkomaalainen nettisivu käski harjoitella, harjoitella ja vielä kerran harjoitella kukkaronkehysten kiinnitystä  - ja sitä minä olen todella tehnyt! Nyt lopulta tämä harjoittelu alkaa tuottamaan tulosta. Se kylläkin pitää sanoa, että yrityksen ja erehdyksen kautta tämänkin opin sillä "kantoon kolahti" moni kehys.
Missä työ sitten ontui? Aluksi kaavoituksessa ja etenkin kehyksen kiinnittämisessä. Sopivan liiman löytyminen vei aikansa. Minusta parhaimmaksi liimaksi osoittautui kontaktiliima, koska sitä käsiteltäessä työskentelyaika on riittävän pitkä. Pikaliimojakin kokeilin useita erilaisia, mutta ainakaan minun työtapoihin ne ei sopineet. Ja työn viimeistely eli kehyksen reunojen puristaminen tahtoi ennen aina epäonnistua kunnes löysin siihenkin hyvät työkalut ja oikean tavan työskennellä.


Kukkaron valmistaminen:


 

1. Piirrä kukkaron kaava. Kaavan piirtäminen aloitetaan kukkaron kehyksestä piirtämällä paperille sen ulkoreuna saranoihin saakka. Piirtämisessä kannattaa olla tarkka ja vaikka teipata kehys kiinni paperiin jotta kehys ei liikkuisi piirtämisen aikana.Yllä olevassa kuvassa on eri vaiheita tekemäni kännykkäkukkaron kaavojen piirtämisestä. Kaavoihin kannataa lisätä saumanvarat jo piirustusvaiheessa. Alla olevassa kuvassa on tekemäni kynäpussukan kaavat. Kynäpussukka levenee pohjaa kohden. Kaavan leventämisen voi alkaa heti kehyksen kaaresta, ei aikaisemmin, sillä on tärkeää, että kankaisen kukkaron "suuaukko" on juuri samankokoinen kuin on metallikehyksen yläreuna. Tässä kannattaa olla tarkkana!

 


2.  Leikataan kukkaron päällikangas ja vuori kaavojen mukaan. Ommellaan  kukkaropussien sivut ja pohja saranakohdan alapuolelta. Vuoriin jätetään kääntöaukko pohjaan. Kulmat kannattaa ohentaa molemmista pusseista. Tehdään aukileikkaus saumanvaroihin ompeleiden aloitus- ja lopetuskohtiin (saranat) tarkasti ompeleeseen saakka. Minä käytin kukkaron pehmusteena liimattavaa kovikehuopaa (valkoinen huopa kuvassa). 

3.  Vuoriosa käännetään ja ....
4.   ... kappaleet asetetaan sisäkkäin oikeat puolet vastakkain. "Suuaukko" ommellaan eli vuori ja päällykangas ommellaan kiinni toisiinsa kumpikin puoli erikseen. Kaarevien kulmien saumanvarat kannattaa harkottaa.5.  Työ käännetään oikeinpäin ja vuorin kääntöaukko ommellaan kiinni.6.  Laitetaan liima kukkaronkehyksen metalliuraan. Huom! Vain toiseen puoleen. Asetetaan pussin suuaukko kehykseen. ( En suosittele liiman laittamista kankaan reunaan, sillä sitäkin tulin kokeilleksi. Silloin oli suurempi vaara sotkea myös kangas liimaan jos kehyksen kiinnitys ei onnistunut heti ensimmäisellä kerralla). 

7.  Työnnä esim. teräväkärkisillä saksilla kangasta metalliuraan työn molemmilta puolilta. Tarkkasilmäiset varmaan huomaavat, että saksien sijaan minulla toimi työkaluna hammaslääkärin vanha työväline. Anna työn kuivua rauhassa (30 - 60 min) ennenkuin kiinnität kehyksen toisen puolen.8.  Työn kuivuttua aukaise kukkaron "suuaukko" täysin auki ja ....9.  ... vasaroi kehyksen SISÄREUNA kiinni kankaaseen. Käytä vasaroinnissa pehmeää alustaa ja  pehmeää suojaa vasaran ja kehyksen välissä jotta kehykseen ei tule lommoja.

Toinen tapa puristaa kehyksen sisäreunat toisiinsa on erilaiset pihdit. Pihtien päät tulee kuitenkin suojata/pehmentää tai puristettaessa pihdeillä väliin tulee laittaa jokin pehmeä materiaali kuten nappanahkaa. Kumpaakin tapaa kannattaa kokeilla. Minä suosin vasarointia.
 
No niin, nyt löytyvvät puhelimet helpommin. Työpuhelin ja oma puhelin saivat oman lokeronsa.

42 kommenttia:

 1. Ompa kätevän näköinen kotelo. Kiitos ohjeista.

  VastaaPoista
 2. Hieno! Ja kiitos selkeistä ohjeista.

  VastaaPoista
 3. Hieno kännykkäkukkaro. Ja suuret kitokset selkeistä ohjeista. Olen aika monta kukkaronkehystä pilannut, kun olen hakannut niitä kuin halkoja. Jospa löydän käyttämättömät kehykset, voisin kokeilla josko nyt onnistuisin.

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos vain kaikille!
   Neiti Napakka: Olen joskus suunnitellut kankaan johon keräsin oululaisia murresanoja. Sanat on sitten painettu kankaalle ja niistä on tehty erilaisia tuotteita. Kiva jos tykkäät =)!

   Poista
  2. Missä olet painattanut kankaan ja minkälaisin kustannuksin?

   Poista
 5. Voi huokaus, mää ku aattelin, että sitä olis saanu ostaa jostaki! Tykkään ihan pölijänä!

  VastaaPoista
 6. Voi, miten ihana blogin löysin. Täällä tulen virailemaan usein. Aivan ihania juttuja sinulla täällä. Ja nuo ohjeet on tosi hyvät ja innoittavat kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Sulotar sanoistasi! Tuollainen palaute antaa aina intoa jatkaa työohjeiden tekoa ja blogin pitoa =).

   Poista
 7. Ihana! <3 Ja kiitän myöskin selkeistä ohjeista, itse olen muutaman kukkaron väsännyt, mutta tarkentavat ohjeet ovat aina hyödyksi:) Varsinkin, kun olen juurikin kännykkäpussin tarpeessa!

  VastaaPoista
 8. vautsi onpas upea! :) ihanaa kun sinäkin jaksat lisäillä ohjeita, tätä blogia alan ehdottomasti seuraamaan :)

  VastaaPoista
 9. Tervetuloa mukaan Leppäkerttu ja Eeva =) !Koskapa teen työssäni paljon käsityohjeita niin samalla tulee laitettua niistä aina jokin versio tänne blogiin siinä toivossa, että niistä on apua aina jollekkin =).

  VastaaPoista
 10. Kiitos erittäin selkeästä ohjeesta. Ensimmäinen kukkaro jo liimautumassa :) Virkattuja kukkaroita olen tehnyt kymmeniä joiohin tulee ommeltava kehys mutta nämä ommeltavat ovat minulle ihan uusi juttu.

  VastaaPoista
 11. Sinun ohjeestasi on ollut tosi paljon apua. Minä sain mieheltäni oikean työkalun kukkaronsuun helppoon ja idioottivarmaan kiinnitykseen. Käy kurkkaamassa blogissani!

  VastaaPoista
 12. Olipa kiva löytää googlettamalla ohje jota etsin! Nyt tekemään prototyyppiä, jospa 10-13v TaitvatTenavat sitten opeissani saavat kännykkä tai kynäkukkarot aikaiseksi?

  VastaaPoista
 13. Voi kiitos teille ihanista kommenteista jotka nyt vasta huomasin,Heffaklumpen, made by Irene ja anonyymi. On ihana kuulla, että ohjeesta on ollut apua! Jostain kumman syystä kommentit oli mennyt tarkastettaviksi... Mie oon kyllä ihan ihmeissäni miksi, koskapa en mielestäni ole laittanut moista astusta. No tätänyky teen kyllä paljon asioita jotka tahtoo unohtua samantein... Aurinkoisia syyspäiviä ihan jokkaiselle =) !

  VastaaPoista
 14. Hei! Olet todennäköisesti pelastanut minut tuhoamasta upouusia laukunleukojani... Palasin juuri Tallinnasta ja toin Karnaluksista kolmet leuat. Koskaan en ole laukkua tehnyt, ja piti vähän guugletella. Onneksi löytyi tämä... :)

  VastaaPoista
 15. Hei! Tuo 7. kohdan kuva ei lataudu ollenkaan, muut ok.

  VastaaPoista
 16. Kääk ja kääk! Joko tämä bloggerikin oikuttelee. Oletko saanut kuvaa näkyviin sillä minulla se näkyy normaalisti.

  VastaaPoista
 17. Minulle näkyy kaikki kuvat ihan normaalisti.

  VastaaPoista
 18. Hei! Kuva ei näy minulla, mutta nyt äsken tajusin klikata sitä, ja sitten se aukesi. Jostain syystä ilman klikkaamista, kuvan kohdalla näkyy vain valkoinen laatikko...Kaikki muut kuvat näkyvät kyllä ilman erillisiä klikkailuja.

  VastaaPoista
 19. Älyttömän selkeät ohjeet. Kiitos. Alan viritellä konetta näkösälle. Edellisestä kerrasta onkin mennyt vuosi jos toinenkin. Itseasiassa kahdeksan vuotta.

  VastaaPoista
 20. Hienoa anonyymi! Ei muuta kuin ompelemaan =)!

  VastaaPoista
 21. Kiitos hyvistä ja pikkutarkoista ohjeista. Näitä olen kaivannut ja kysellyt kavereilta.
  t. M. Oulusta

  VastaaPoista
 22. Kiitos ohjeesta! Ensimmäistä kukkaronkehystäni kiinnittelen ja tuskailen. Kiinnitin kapean nuoran neulekoneella peltimäiseksi neulomaani kukkaroon, Ainakin kokeilen, saisinko sen pysymään ilman liimaa. Mitkään pihtini eivät ole riittäneet, joten kokeilen tuota vasaraa heti!

  VastaaPoista
 23. Mahtava ohje! Heti illalla testiin! :D

  VastaaPoista
 24. Kiiitos aivan mainiosta vasarointiohjeesta! Onnistui kerralla, aloittelijan tuurilla. Tein oman pussukkani väkertämisestä postauksen, johon linkitin ohjeesi. Kiitos vielä!
  http://lampoaalto.wordpress.com/2013/06/11/diy-pikkukukkaro/

  VastaaPoista
 25. Hei, kiitos oikein hyvistä ohjeista. Olen kanssa joskus yrittäny tehdä ja siitä ei oo tullut mitään. Kysyisin kuitenkin et kannattako laittaa tuonne kehyksen sisään vielä jotain nauhaa? vai riittääkö esim. Marimekon puuvilla kun on kerran kaksinkerroin? Miten paksua kangasta oot itse käyttänyt? Terveisin Nina

  VastaaPoista
 26. Kiitos erittäin hyvistä ohjeista. Kokeilin heti ja onnistuin. Olen joskus ennenkin yrittäny tehdä kukkaroa ja eipä siitä sillon mitään tullut. Kun vaan vielä löytäis sellaset pihdit mistä tuo made by Irene mainitsi. Kesäterveisin Nina

  VastaaPoista
 27. oi ja voi,kiitos ohjeesta!!mullon ollu se puristus ongelma eli muuten onnistuu kukkarot mutta en oo keksiny millä puristaisi yhteen.hah,vasaroin sitte seuraavan!!kiitos!!

  VastaaPoista
 28. Kiitos hyvistä ohjeista, aion kyllä kokeilla, kehyksetkin on jo tilattu. Ja makee tuo kangas :D

  VastaaPoista
 29. Kiitos, KIITOS mielettömän hyvästä ohjeesta! Pakko kokeilla pian ja uskon et onnistun! Ihana blogi!

  VastaaPoista
 30. Mahtava ohje! Kokeilin ja linkitin tämän sivun myös omaan blogiin.

  VastaaPoista
 31. Kiitos erittäin selkeästä ohjeesta! Olen linkittänyt ohjeesi sivulleni, jossa nähtävissä myös tekemäni väsky :) http://piituski.blogspot.fi/2013/08/tyovasky.html

  VastaaPoista
 32. Mä kanssa eksyin tänne kun harjoittelin kukkaron tekemistä. Kiitos selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
 33. Kiitos selkeistä ohjeista! Ensimmäinen kukkaropussukka ommeltu. :)

  VastaaPoista
 34. Todella hyvät ohjeet! Kiitos :)

  VastaaPoista
 35. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tarvitsisin vielä vinkkiä siihen, kuinka vasaroida reunat kiinni ilman että kehys menee mutkalle. Itselläni kehys mutkistui aika tavalla mutta sain sen kuitenkin muotoiltua takaisin...

  VastaaPoista
 36. Oli niin selvä ja yksityiskohtainen ohje, kiitos oikein paljon

  VastaaPoista
 37. Nipsukukkaron teko on aina ollut mielessäni ja noita kehyksiä löytyy kotoa muutamia. Yhden olen kokeillut, mutta siihen jäi, koska tuntui niin hankalalta. Nämä ohjeet olivat selkeät ja erinomaiset, joten taidanpa nyt kokeilla uudelleen paremmalla onnella. :)

  VastaaPoista
 38. Niitä on olemassa noita pussukan leukoja sellaisia ommeltavia. Niitä saa jo joka putiikista. Tosi näppäriä. Vähän vain lopuksi painelet laakapihdeillä, varovasti, ovat tosi tehokkaita, ei taatusti jää painojälkeä, kun on varovainen.

  VastaaPoista
 39. Hei! Kiitos hyvästä ja selvästä ohjeesta ��

  VastaaPoista