lauantai 7. huhtikuuta 2012

Lasinen valokuva


Nämä ja joukko omista lapsista tehtyjä lasisia valokuvia olivat jo melkein unohtua minulla.
Lähes vuosi sitten löysin ihanan blogin (jonka nimeä en enää tietenkään muista), jossa esiteltiin kuvan siirtäminen lasille. Innostuin asiasta ja kuin tilauksesta paikallinen kansalaisopisto järjesti aiheesta kurssin. Siispä menoksi ja kurssille oppimaan uutta.


Tämä oli tekniikkana helppo, mutta vaati kyllä erikoisempia koneita ja laitteita kuten tietynlaisen tulostimen ja lasinpolttouunin.

Työskentely lähtee siitä, että valokuva tulostetaan mustavalkoisena erikoiselle siirtokuvapaperille. Tulostimessa pitää olla musta, rautaoksidipohjainen värikasetti  joita on yleensä vanhoista tulostimista. Kuva leikataan irti siirtokuva-arkista ja laitetaan laakeaan vatiin lämpimään veteen.Samaan altaaseen laitetaan myös maitolasi, johon kuva halutaan kiinnittää. Lämmin vesi irrottaa siirtokuvakalvon pohjapaperista ja kuvakalvo siirretään vedessä varoen lasin päälle. Työ otetaan pois vedestä ja mahdolliset ilmakuplat kuvakalvossa poistetaan pehmeällä rätillä pyyhkien. Seuraavaksi työ laitetaan lasinpolttouuniin ja kuva poltetaan kiinni lasiin. Polton jälkeen kuva on muuttunut kauniin seepian väriseksi  (kuin vanhat valokuvat). Harmi kun en ottanut kameraa mukaan, jotta oisin voinut näyttää täällä eri työvaiheet.


Lasinen valokuva ikkunalla. Meidän perheen vanha herra =).Kiviaita  Gotlannissa. Yllä alkuperäinen kuva ja alla sama kuva poltettuna lasiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti