tiistai 29. tammikuuta 2013

Saumurilla hurautettua, applikoimalla koristeltua"Hiljaa hyvä tulee"...  Leikkasin tämän hupparin yli vuosi sitten perheemme "isolle veljelle". No isoveli ehti kasvaa liian isoksi tälle puserolle ennenkuin sain hurautettua sen valmiiksi - onneksi oli pikkuveli, jolle paita kelpasi.

Samalla paitaa ommellessa tein työhöni oppimateriaalia trikoon ompelusta ja applikoinnista. Tässäpä muutama juttu myös tänne. Jospa niistä olisi apua jollekulle =)!


Applikoinnissa eli päällikeompelussa  kannatttaa käyttää ihan erikseen saatavia applikointipaininjalkoja tai vastaavia. Applikoitaessa on hyvä nähdä pistojen syntyminen. Käytän aina ylälankana konekirjontalankaa, sillä langassa on kiiltoa joka tekee applikoinnista näyttävämmän kuin tavallisella ompelulangalla ommeltu pisto.
Aloitus- ja lopetuslanganpäät on varminta viedä työn nurjalle puolelle ja päätellä ne siellä solmimalla yhteen alalangan kanssa ennen lankojen katkaisua. Näin paksut edestakaisompeleet voi jättää tekemättä ja työ näyttää siistiltä.Liian pieniä ja koukeroisia kuvioita on vaikea saada ommeltua siististi. Tässä kuviossa tähti on hyvä esimerkki siitä (tähtikuvion halkaisija n. 2 cm). Ei ihan ärräpäitä lennellyt, mutta melkein!Jotta applikointi onnistuu hyvin on tärkeää tukea applikoitava kangas.  Käytin tässä irtirevittävää- paperisen kuitumaista- tukikangasta. Teippasin tukikankaan paikoilleen maalarinteipillä ennen ompelun aloittamista.  
 
 
 
Ompelun jälkeen tukikangas revitään irti. Alalankana konekirjontalangan kanssa käytetään aina tavallista ompelulankaa.Joustavia kankaita ommeltaessa olkasauma kannattaa tukea AINA  venymättömällä nauhalla tai kangassuikaleella. Tämän hupparin olkasaumaan olen kiinnittänyt kanttinauhaa. Tällöin trikoovaate pysyy aina "hyväryhtisenä" ja olkasauma ei ala venyä alaspäin.Tuo merkki minkä applikoin on nuorison suosima skeitti-merkki - tai näin minun on annettu ymmärtää. Hieman mietin, että laitanko tätä työtäni lainkaan tänne blogiin, sillä en missään nimessä haluaisi olla toisten tuotemerkkien kopioija. Hupparin malli ja logon koko kankaineen on sentääs omiani. Logossa käyttämästäni, skottiruutuisesta kankaasta äitini ompeli minulle takin n. 40 vuotta sitten. Jää nyt nähtäväksi mitä poikani tekee 40 vuoden kuluttua puserokankaasta ylijääneillä tilkuilla =)!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti