lauantai 5. marraskuuta 2011

Pussukka, mallia melkein pyöreä 
Ja näitähän ei sitten koskaan ole liikaa - pussukoita nimittäin.

Mietiskelin tässä kokeilussa jotain uutta mallia pussukalle. Ajatukset käväisivät täysin pyöreässä muodossa, mutta sitä olisi ollut mahdoton saada pysymään pystyssä. Niinpä syntyi malli: melkein pyöreä. Kangas on Marimekon myynnistä poistettavia laukkukankaita.
Kaavoitus: Piirsin sivukappaleiden kaavan pyöreän ruokalautasen ympärille ja leikkasin kaavaan suoran pohjan. Sivukappaleiden väliin tulevan kaitaleen pituuden sain mittaamalla kaavan ulkoreunan.
Laitoin pussukkaa 35 cm pitkän vetoketjun ja tätä varten, ompelua helpottaakseni tein välikaitaleen kahdesta osasta. Saumanvarat tuli siis muistaa lisätä kahdesta palasta koottuun kaitaleeseen.


Tämä kaitaleenpalanen, johon vetoketju tulee, halkaistaan keskeltä pituussunnassa kahtia ja vetoketju kiinnitetään kaitaleen keskelle. Saumanvaroja ei tarvitse lisätä, sillä se leveys mikä kaitaleesta katoaa saumanvaroihin, "palautuu" kaitaleeseen vetoketjun antan leveyden myötä.Tämän jälkeen molemmat kaitaleet yhdistetään ompelemalla renkaaksi.
Jotta sain pussakasta tukevan ja ryhdikkään, silitin nurjalle puolelle  kovikehuopaa. Ympyrän kaaren keskikohta ja vetoketjukaitaleen keskikohta kannattaa merkata kohdistusmerkein, jotta vetoketju tulee tasaisesti ympyrän kaarelle. Käytän usein nuppineuloja kohdistusmerkkeinä leikattavien "hakki-merkintöjen" sijaan.


Sitten  kaitalerenkaan kiinnitys sivukappaleisiin, saumanvarojen huolittelu ja pussukka oli valmis.

Mitä sitten en laiskuuttani viitsinyt tehdä? Enpä alkanut vuorittamaan vaikka järki kehoitti tekemään niin. Aion näet testata kovikehuovan toimimista vuorikankaan sijassa. Epäilen sen kestävyyttä, mutta kohtahan tiedän miten tulee käymään. Pitää muistaa kertoa teillekkin käyttökokemuksista.


7 kommenttia:

 1. Kiitos :D
  Yritän aina silloin tällöin saada ihmisten tietoon erilaisia lasikursseja :D

  Ihania töitä täälläkin!

  VastaaPoista
 2. Tosi kiva pussukka, tuollaisiahan voisi vääntää jouluksi.. aika vaan on niin kortilla, että taitaa jäädä haaveeksi.

  VastaaPoista
 3. Onpas taas kaunis pussukka. Saippua... kaunista... ja varmasti hyvä kun todellakin tietää mitä sinne on itse laittanut.

  VastaaPoista
 4. Soma pussukka. Saman mallisesta olen itsekin haaveillut, mutta tässähän olisi ohjeetkin valmiina. Saapa nähdä onko tukihuovasta vuoriksi. Luulisin, että se nyppyyntyy nopeasti.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kaikille kommenteista! Marle, juuri tuota samaa itsekkin epäilen, että kovikehuopa alkaa nyppyyntymään ja irtoilemaan. Vielä se on kuitenkin pysynyt ihmeekseni siistinä, vaikka pussukka kulkee päivittäin mukana laukussani.

  VastaaPoista
 6. Voi kun osais itsekin ommella! Olen aivan samaa mielta - pussukoita ei voi koskaan olla liikaa!

  Terveisin
  Tibs

  VastaaPoista