sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Joulusaippua piparimuotilla

Hiljalleen päivien kylmetessä ja iltojen pimetessä, naapureiden pihoille syttyy kynttilöitä ja pihoja valaisee toinen toistaan kauniimmat pihavalot. Tämä saa ajatukset hiipimään hiljalleen jouluun. Tämän joulun teemana minulla on itse tehdyt lahjat. Tässä esittelen teille ensimmäisen kokeiluni "pipari-saippuasta". Tämä lahja sopii annettavaksi lähes kaikille ystäville ja tutuille. 

Saippuamassaa voi valmistaa itse erilaisin reseptein ja näitä reseptejä löytyy  googlettamalla netistä. Tässä kokeilussani minä kyllä menin siitä, mistä aita on matalin eli ostin valmista massaa Sinooperista. Jatkossa pitää kyllä tarttua itseä niskasta kiinni ja tehdä massa itse sillä sen verran oli tämä aine  hintavaa - 19.80€/kg. Työtavan helppoudesta saa siis maksaa!
 Ja näin piparisaippua syntyi:


1. Paloittele saippuamassa mikronkestävään astiaan ja sulata massaa täydellä teholla. Sulatusaika riippuu massan määrästaä ja mikron tehosta. Sulatusta kannattaa seurata mikron lasiluukun läpi, jotta massa ei pääse kiehumaan. Sulatuksen jälkeen massaan voi lisätä nestemäistä saippuaväriä  ja tuoksua. Kannatta muistaa, että valkoiseen saippuamassaan lisätessä väripigmenttiä, saippua muuttuu pastelliväriseksi. Massan sekaan kaadettu väri ja tuoksu tulee sekoittaa varovasti sulaneen massan joukkoon, jotta vältytään ilmakuplilta. Tässä mallisaippuassa en käyttänyt saippuavärejä, ainoastaan raikasta sitrustuoksua, jota saa askartelukaupoista.
2. Sulanut massa kaadetaan laakeapohjaiseen astiaan noin 1,5 cm:n vahvuisesti. Massan jäähtyminen alkaa nopeasti ja noin 2-3 tunnin kuluttua syntyneen saippualaatan voi irroittaa muotista.
3. Asetellaan piparkakkumuotit syntyneen saippualaatan päälle ja painetaan. Jos painaminen käsin tuntuu hankalalta, muotin päälle kannattaa laittaa jokin tasainen ja kova esine, jota painamalla muotti uppoa helposti saippualevyyn. Minä käytin muottien painamiseen pientä puulautaa.

4. Kiinnitin saippuaani koristeeksi vielä jouluisen koristenauhan. Tein saippuaan reiän paksun parsinneulan avulla. Pujotin punaisen nauhan neulansilmään ja vedin nauhan saippuan läpi.
5. Viimeistelin pienen lahjani vielä taittelemala kauniista paperista sille lahjarasian.

Nämä saippuat syntyvät nopeasti ja niitä on mukava tehdä yhdessä vaikka lasten kanssa .


Linkki Keppiheppassa olevaan sienisaippuaan: http://keppiheppailija.vuodatus.net/blog/2507668

3 kommenttia:

 1. Ainakin Pienestä tuoksukaupasta (löytyy guuglaamalla) saa paljon halvempaa valmista massaa. :-)

  Juuri syyslomalla tehtiin saippuaa siskontytön kanssa.

  VastaaPoista
 2. Susanna, kiitos kun annoit oivan vinkin! Guuglattu on jo ja paljon muutakin mielenkiintoista löytyi osoittamaltasi sivulta ja löytyi myös liuta bloggareita, jotka harrastavat saippuantekoa - ihan käsittämättömiä taidonnäytteitä!

  VastaaPoista
 3. Kiitti vinkistä. Tällaiset olis kyllä ihania.

  VastaaPoista